Nieuws

Kerkhof van Houthalen wordt groen begraafpark

De gemeente Houthalen-Helchteren wil haar begraafplaatsen groener en aangenamer maken. “Met de constructie van ceremoniële ruimtes op onze begraafplaatsen in 2018 hebben we al een eerste aanzet tot verfraaiing gegeven”, zegt burgemeester Alain Yzermans. “In Houthalen gaan we nu een stap verder en wordt het kerkhof omgevormd naar een duurzaam, onderhoudsvriendelijk en groen begraafpark.”

De gemeente schakelde voor het project de hulp in van het Centrum Duurzaam Groen (CDG) uit Genk. Een ontwerpplan ligt nu op tafel met voorstellen voor een nieuwe beplanting, meer bomen en kleurrijke bloemenweides.

Dennenhaag

Dit voorjaar start de uitvoer van het plan. In een eerste fase wordt de dennenhaag verwijderd die het Houthalens kerkhof scheidt van de Kerkhofstraat. Met het hout dat vrijkomt, worden insectenhotels gemaakt die een plaats krijgen in de bermen van industrieterrein Centrum-Zuid.

De oude haag wordt vervangen door een wintergroene, onderhoudsvriendelijke houtkant met inheemse soorten. Zolang de houtkant nog niet aangeplant en volgroeid is, plaatst de gemeente een tijdelijke afscheiding. Hierdoor wordt het intieme karakter van de begraafplaats gevrijwaard.

Groene oase

De tweede fase is eigenlijk een testfase. Twee grasperken aan de ingang worden ingezaaid met een bloemenmengsel. Verder wordt een sectie graven, vlakbij aansluitend, beplant met sedum en vaste planten die door het CDG zijn voorgesteld. De kiezeltjes die er tussen de graven liggen, blijven liggen maar ze worden verfraaid door deze onderhoudsvriendelijke kleinere planten. Enigszins hogere vaste planten kunnen achter de graafstenen komen.

“We werken continu aan een natuurlijke vergroening van ons openbaar domein” licht schepen van Openbare werken Mustafa Aytar toe. “Aanplantingen gebeuren zoveel mogelijk met streekeigen planten, die liefst bijen en vlinders aantrekken. Het onderhoud gebeurt uiteraard zonder pesticiden. Het kerkhof van Houthalen moet een kleine groene oase worden waar onze inwoners tot rust kunnen komen. We weten dat het een belangrijke plaats is voor ontmoeting. En waar kan dit beter dan in een mooi, groen kader?”