Nieuws

Het stort van Melveren wordt landschapspark

Het stort van Melveren bij Sint-Truiden zal worden omgevormd tot een landschapspark. Dat laat het college van burgemeester en schepenen weten van de stad. Eerst moeten er saneringswerken gebeuren.

Het gaat om twee stortplaatsen ten noorden en ten zuiden van de N718, samen goed voor zo'n 58 hectare. In de jaren 50 begond de uitbating van de stortplaats. "Dat zorgt voor historische vervuiling die op dit moment geen gevaar inhoudt, en dat willen we garanderen," klinkt het. Het terrein is verontreinigd met onder meer PFAS.

Bodemsaneringsplan goedgekeurd

Tijdens het college van burgemeester en schepenen werd het bodemsaneringsplan goedgekeurd. Het moet ten laatste voor 1 april ingediend, de deadline die OVAM vooropgesteld had in het kader van een handhavingsprocedure die tegen de stad liep.

De sanering zal 4,3 miljoen euro kosten en zal gebeuren volgens de VLAREM-normen. "Daardoor kunnen we voorkomen dat verontreinigende stoffen in de bodem en het grondwater verspreiden, waardoor milieueffecten worden geminimaliseerd en de volksgezondheid gewaarborgd blijft."

Zie ook: Onderzoek bevestigt PFAS-vervuiling in Sint-Truiden (30/12/2022)